loading...

5.7.2022

Taidesaari 2022

Taidesaari 2022

TAIDESAARI
Varassaari, Vaajakoski

Varassaaren taiteilijayhteisön jäsenten työskentely on rikastuttanut Jyväskylän taide- ja kulttuurikenttää sekä henkilökohtaisen työskentelyn, että yhteisötoiminnan kautta. Saaressa lyijyä kullaksi takovien töitä on esillä näyttelyissä ympäri suomen vuosittain. Taidesaari-tapahtumassa haluamme tuoda yhteen saarella ja Jyväskylässä vaikuttavia toimijoita mehukkaan kulttuuricoctailin merkeissä, sekä tuoda aluetta laajemmin tietoisuuteen.

Taidesaari-festien päätösbileissä lauantaina sukellamme muunneltuun todellisuuteen japanilaisen eroottisen sidonnan Kinbakun, Butohin, sekä Burleskin avustamana. Esityksien jälkeen seurakunnan johdattaa eetteriin levylautasineen Jyväskylän UG pohjamutien lahna ja kampela, tuhdissa liemessä haudutettu ACIDROOT

Päivätapahtumista valmistuu interaktiivinen Taidesaari -ääniteos, jonka tekemiseen kaikki kävijät voivat osallistua. Ääniä teokseen keräilee tapahtumassa Kosminen Jokeltaja! Tila on avoin myös mahdollisille yllätysesityksille.

Tervetuloa nauttimaan paikallisesta kulttuurista perjantaina ja lauantaina ilmaisten päivätapahtumien merkeissä.

Lauantain iltatapahtuma on K18 ohjelmamaksun sisältävä yksityistapahtuma.

Perjantai
12.8
11-15 Studio Tuokio: Pop-up valokuvaus
12-17 Suvannon avoimet ovet& kirppari
12-18 Taidenäyttely: Love and Skulls - Mira Heinonen ja Niina Vehmaa
12-18 Taiteilijoiden myyntipöydät ja avoimet ovet
12-18 Kosminen Jokeltaja: Didgeridoo demonstrointia
14-18 Teeleidi: Teeterassi
12-20 Christer Boman, tilainstallaatio: Ensueño
18-20 Studio Moth: Shibari& Croquis
(sään salliessa ulkona, omat piirrustusvälineet ja piknik tarpeet mukaan)
19-20.15 Ryhmäliikuntakeskus Voimala: Yin Jooga

Lauantai
13.8
11-15 Studio Tuokio: Pop-up valokuvaus
12-17 Suvannon avoimet ovet ja kirppari
12-18 Taidenäyttely: Love and Skulls - Mira Heinonen ja Niina Vehmaa
12-18 Kosminen Jokeltaja: Didgeridoo demonstrointia
12-18 Taiteilijoiden myyntipöytiä ja avoimet ovet
12-18 Teeleidi: Teeterassi
12-20 Christer Boman, tilainstallaatio: Ensueño
15-21 Kafka Safka -ruokakoju
16-17 Saari ja säe: Mira Heinonen ja Vilma Niskanen

MOTH ALIVE K18 (liput)
18-19 Butoh -esitys
19-20 Seductive art of Kinbaku
20-21 Jyväskylä Burlesque show
21-02 ACIDROOT
02-XX Olen taiteilija, en ennustaja.   

Studio Moth taidesaaressa

Perjantaina (kelin salliessa ulkona) on erinoimainen mahdollisuus tulla tutustumaan Shibariin Croquis-luonnostelun merkeissä. Omat työskentelyvälineet ja eväät mukaan!

Katso tiiseriä edelliseltä iltamalta instagramista.

Motin studiotilat ovat kohinapäivien ajan osittain auki vierailijoille ja päätösbileiden ajaksi tapahtumavenue laajenee myös Studio Tuokion mahtavaan loft -studioon, jolloin Motin omat tilat toimivat viihtyisänä loungena seurakunnalle.

Moth Alive - Esiintyjät

Butoh

@Iloluonto ja @makitorppajkl (IG) tuovat yhteistyössä lavalle teoksensa Päivän uutinen.

Klikkiotsikko, valeuutinen, uutisvuoto, informaatiosota... "Päivän uutinen" käsittelee mediaähkyä ja sen nostattamaa ahdistusta butoh-tanssin ja performanssitaiteen keinoin. Kokeellisen teoksen kesto on noin 30 minuuttia.
 
Kokonaisuuden ovat ideoineet Minttu Koponen, Lauri Liimatta ja Anthoni Levonsaari, jotka myös asettuvat yhdessä katseen alle.
 
Minttu Esantytär Koponen on Kankaanpään taidekoulusta valmistunut esitys- ja performanssitaiteilija. Hänen pääasialliset mediansa ovat video, performanssi, valokuva ja installaatio. Hänellä on ollut lukuisia kuratoituja yksityis- ja yhteisnäyttelyitä ympäri Suomen. Minttu on lähivuosina kiinnostunut butoh'sta ilmaisukeinona ja pitää erikoisista äänimaisemista. Tällä hetkellä hän opettaa kuvataiteen eri muotoja kuntoutujille ja opiskelee taidekasvatusta Jyväskylän yliopistolla.  
 
Lauri Liimatta on Keski-Suomessa toimiva tanssi- ja sirkustaiteilija. Hän on opiskellut ja harjoittanut eri sirkuslajeja useiden vuosien ajan Alankomaissa ja Espanjassa ennen kuin palasi takaisin Suomeen vuonna 2019. Palattuaan Suomeen Lauri on opettanut ja ohjannut sirkusta lapsille ja erityistä tukea tarvitseville ryhmille. Viime vuonna hän suoritti myös tanssin ja somatiikan koulutuksen Itä-Suomen Liikuntaopistossa tukeakseen kehollista ja taiteellista työskentelyään. Tulevana syksynä Lauri aloittaa tanssi- ja liiketerapian opinnot Jyväskylän Roiha Instituutissa.
 
Anthoni Levonsaari on ammatiltaan tanssiin ja somaattisiin menetelmiin erikoistunut teatteri-ilmaisun ohjaaja (AMK) ja esiintyvä taiteilija. Vuodesta 2013 alkaen hänelle armain ilmaisumuoto on ollut butoh (butō, buto), johon hän syventynyt muun muassa Osku Leinosen ja Ken Main ohjauksessa. 2016 lähtien Anthoni on opettanut butoh’a eri puolilla Suomea niin esittävän taiteen ammattilaisille, ammattiin opiskeleville kuin harrastajillekin. Opetuksessaan hän painottaa somaattisia eli kehoa ja mieltä yhdistäviä menetelmiä, jotka soveltuvat monenlaisille kehoille: nuorimmat butoh-tanssijat ovat olleet 10-vuotiaita, vanhimmat kahdeksannella vuosikymmenellään. Myös monitaiteisuus kiehtoo Anthonia, ja hänestä butoh kietoutuu kauniisti yhteen vaikkapa musiikin, sana- ja kädentaiteen kanssa sekä sopii erinomaisesti tila- ja paikkasidonnaisten teosten maaperäksi.
 
Kuva: Iida Liimatainen

Burlesque

Jyväskylä Burlesque Ry on vuonna 2016 perustettu yhdistys, jonka tarkoituksena on edistää burleskikulttuuria ja näkyvyyttä Jyväskylässä sekä tarjota kaikille avoimia ja turvallisia harrastusmahdollisuuksia.
Taidesaari Festivaalin lauantain päivätapahtumassa yhdistys esittelee toimintaansa. Silloin sinulla on mahdollisuus tavata yhdistyksen tyyppejä, kurkistaa burleskin historiaan, hypistellä hepeniä ja kokeilla miten sujuu bump n' Grind.
 
Illan hämärtyessä seurakuntaa vietellään neljän esityksen voimin:
 
Lady Cube on synkkä viettelijä, jonka dramaattisuus ja vangitseva katse saavat kädet hikoamaan. Tämä neito tunnetaan myös siitä, ettei hänellä "ole luita kehossaan", joten saatatkin saada myös häivähdyksen käärmemäisyyttä verkkokalvoillesi.  
 
@Lady_cube (kuvaaja Jari Flinck)
 
Willow Tit on monipuolinen ja ilmaisuvoimainen esiintyjä, jossa sekoittuu vakavuus, huumori ja ilo. Hänen uniikki tyylinsä yllättää kerta toisensa jälkeen, ja tämän omintakeisen esiintyjän inspiraation lähteinä toimivat muun muassa kelttiläiset tarinat, musiikki ja symboliikka. 
 
@Willow.tit (kuvaaja Maija Kinos)
 
Velvet Wonder on samettimainen ihme, joka on tunnettu nörttimäisestä tyylistään, tunteita sykähdyttävistä esityksistä sekä taiteellisuudestaan. Inspiraationsa hän saa popkulttuuri-, fantasia- sekä pelimaailmoista 
 
@Velvet_wonder (kuvaaja Asko Jonathan)
 
 
 
Aurora Deus on jyväskyläläinen burleskitaiteilija, jonka lavaenergia on vastustamatonta ja mukaansatempaavaa. Etenkin eturivissä olevien kannattaa varautua kuumiin katseisiin ja läheiseen tunnelmaan. 
 
Aurora Deus @sylviaaurora (kuvaaja ei mainittu)

Seductive art of Kinbaku

Japanin kielen sana Shibari tarkoittaa kaunista sitomista. Se voi olla monia asioita: intiimiä ja sensuaalista, valta-asetelmilla leikittelyä, platonista performanssia, tekniikkaa, liikettä, estetiikkaa ja kehomuotoja jne.

Vesa Muhonen on tutkinut köysien alkemiaa kymmenen vuoden ajan ja tuo eroottisen bondagen mystisen, kiehtovan ja voimallisen maailman seurakunnalle nautittavaksi yhdessä kumppaninsa Black Pinionin kanssa.

ACIDROOT

Esityksien jälkeen seurakunnan johdattaa eetteriin levylautasineen Jyväskylän UG pohjamutien lahna ja kampela, tuhdissa liemessä haudutettu ACIDROOT.

Acidroot, alias Heikki Korkalainen, on Jyväskylässä asuva ja työskentelevä ammattimuusikko. Hän on laaja-alainen musiikin monitaituri, joka hallitsee soittimet aina saksofonista thereminiin. Lisäksi hän säveltää, sanoittaa, sovittaa ja ohjelmoi.

Heikki on tehnyt yhteistyötä useiden artistien kanssa, joista esimerkkinä Palefacen Palaneen käryä -remix- albumille toteutettu versio kappaleesta Elokuun yö, sekä lauluyhtye Elon (kokoonpanossa laulaa mm. Yona) kanssa toteutettu Älä pelkää 7″ single. Heikki on myös vieraillut Soul Valpion Metsän keskellä -levyllä. Hän on soittanut useissa eri kokoonpanoissa kuten Laulurastas, Puppa J & Tasoittavat sekä Profeetta & Uusi maailmanuskonto. Oma bändi Temppeli edustaa roots reggaeta, mutta siinä on vaikutteita myös mm. jazzista sekä elektronisesta tanssimusiikista.

Mitä levylautasilta tällä kertaa löytyy on suuri mysteeri mutta syvien vesien tutkimusmatkalle viimeistään aamun pikkutunneilla mennään. Saaresta saa poistua kun Katharsis on saavutettu!

Posted in general